Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšpasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” projekts
Nr. 23-00-A019.332-000007
Vietējo pārtikas produktu ražotāju un pārstrādātāju kooperācijas stiprināšana projektā “Ceļā uz Zaļo reģionu”
Pieredzes apmaiņas pasākums Nr. 4, Siguldā, Z/S Pīlādži un kooperatīvā “Zelta ābele”
Lai stiprinātu pārtikas ražotāju un pārstrādātāju interesi par dažādām sadarbības formām un kooperāciju, Cēsu rajona lauku partnerība, Vidzemes lauku partnerība “Brasla” un biedrība “No Salacas līdz Rūjai” īsteno vairākus pieredzes apmaiņas pasākumus vietējiem pārtikas audzētājiem un pārstrādātājiem, tādējādi mainot priekšstatus par sadarbības iespējām, to daudzveidību un vajadzību personīgajai un biznesa izaugsmei.
2024. gada 21. oktobrī, Siguldā, norisinājās ceturtais pieredzes apmaiņas pasākums, kurā vienkopus tikās Cēsu rajona lauku partnerības, biedrība “No Salacas līdz Rūjai” un Vidzemes lauku partnerības “Brasla” teritorijā esošie pārtikas ražotāji un pārstrādātāji.
Tikšanās ietvaros dalībnieki apmeklēja zemnieku saimniecību Pīlādži un dzērienu darītavu “Zilver”, kur ģimenes uzņēmums attīsta dažādus uzņēmējdarbības virzienus – kopj augļu dārzus, audzē stādus, piedāvā lauku tūrisma pakalpojumus un ražo kvalitatīvus dzērienus, tostarp vīnu un citus produktus. Dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar uzņēmuma pieredzi darbojoties vairākās nozares asociācijās un iegūt vērtīgus padomus, kā uzticēšanās un sadarbība ļauj efektivizēt saimniecības darbību, investēt tehnoloģijās un nodrošināt maksimālu saimniecības darbības stabilitāti ļoti mainīgajos klimata un nozaru politikas apstākļos.
Viesojoties pie Jāņa Zilvera, dalībnieki iepazina arī kooperatīva “Zelta ābele” darbību, kura dibināta 2008. gadā, lai veicinātu augļu un ogu tidzniecību un tajā darbojas 9 saimniecības, t.sk. z/s Pīlādži. Diskusijas laikā tika analizēti veiksmes faktori, kas nepieciešami efektīvai sadarbībai un uzticības veidošanai starp kooperatīva dalībniekiem. Kā uzsver Jānis Zilvers: “Sadarbības pamatā ir uzticēšanās, kooperācijā sava uzņēmuma intereses nevar būt augstākas par kopējām kooperatīva interesēm.”
Dalībniekiem bija iespēja ielūkoties produkcijas šķirošanas un glabāšanas noliktavā, iepazīties ar saimniekošanas tehnoloģijām un zināšanu pielietošanu klimata radīto izaicinājumu risināšanā augļkopībā, kā arī nodegustēt Baltijā godalgotos Zilver dzērienus, kas ražoti no saimniecībā audzētas produkcijas.
Pieredzes apmaiņas dalībnieki turpināja darboties Vitas Brakovskas radošajā darbnīcu ciklā, kurā, izmantojot Britu padomes Nākotnes pilsētas spēļu metodoloģiju, radīja jaunas idejas kooperācijai un sadarbībai, lai veicinātu ilgtspējīgu savu uzņēmumu attīstību un drošāku nākotni. Praktiskās darbnīcas laikā dalībnieki izstrādāja idejas, kā veidot produktīvu un ilgtspējīgu sadarbību, savstarpēji iedvesmojoties un mācoties no labās prakses piemēriem. Vitas Brakovskas vadībā tika uzsvērts dizaina domāšanas nozīmīgums, lai rastu labākos risinājumus vietējo uzņēmēju un iedzīvotāju vajadzībām. “Dizaina domāšana ir lietu kārtība, kādā atrodams labākais risinājums lietotāja vajadzībām,” uzsver V. Brakovska.
Šāda veida pieredzes apmaiņa ir būtiska vietējās pārtikas konkurētspējas attīstīšanai, un, lai to sasniegtu, vietējiem zemniekiem un pārtikas pārstrādātājiem ir jānodrošina zināšanas un praktiska pieredze par dažādām sadarbības formām, tostarp kooperatīviem.
Sīkākai informācijai:
Anda Briede
Projekta “Ceļā uz Zaļo reģionu” koordinatore
+371 26107764
andai.briedei@gmail.com
Sīkākai informācijai:
Anda Briede
Projekta “Ceļā uz Zaļo reģionu” koordinatore
+371 26107764
andai.briedei@gmail.com