Lai stiprinātu pārtikas ražotāju un pārstrādātāju interesi par dažādām sadarbības formām un kooperāciju, Cēsu rajona lauku partnerība, Vidzemes lauku partnerība “Brasla” un biedrība “No Salacas līdz Rūjai” īsteno vairākus pieredzes apmaiņas pasākumus vietējiem pārtikas audzētājiem un pārstrādātājiem, tādējādi mainot priekšstatus par sadarbības iespējām, to daudzveidību un vajadzību personīgajai un biznesa izaugsmei.
2025. gada 28. februārī, Ieriķos un Līgatnē, norisinājās sestais pieredzes apmaiņas pasākums, kurā vienkopus tikās Cēsu rajona lauku partnerības, biedrība “No Salacas līdz Rūjai” un Vidzemes lauku partnerības “Brasla” teritorijā esošie pārtikas ražotāji un pārstrādātāji.
Šis pasākums norisinājās Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros, īpaši izceļot šī gada tēmu – uzdrīkstēšanos! Pieredzes apmaiņas laikā apmeklējām drosmīgus un uzņēmīgus vietējās pārtikas ražotājus un patērētājus, akcentējot sadarbības nozīmi kā būtisku priekšnoteikumu vietējās pārtikas patēriņa veicināšanai.
Pieredzes apmaiņas ietvaros dalībnieki apmeklēja kombučas ražotni “Vitality Drink” Ieriķos, kur ģimenes uzņēmums, saglabājot savas vērtības, ražo augstvērtīgu un bioloģiski aktīvu dzērienu – kombuču, vienlaikus investējot inovācijās un jaunās tehnoloģijās. Dalībniekiem bija iespēja tikties ar uzņēmuma radītāju un īpašnieku Miķeli Isajevu, kurš dalījās gan ar stāstu par uzņēmuma izveidi, gan ar vīziju un jaunām idejām nākotnei.
Drosmīga un uzņēmīga ir Jauno Līderu vidusskolas direktore Saiva Vītola, kura skolas ēdināšanā vēlas ieviest vietēju un bioloģisku pārtiku, nodrošinot bērniem kvalitatīvu uzturu, kas balstīts uz vietējās izcelsmes produktiem. Viņa uzsver: “Mēs ejam neierastu ceļu, taču mana pārliecība ir spēcīga. Tāpēc dodamies nezināmajā ar domu, ka mūsu pūles būs tā vērtas, lai ieviestu jaunas formas skolu ēdināšanas sistēmā.”
Dalībniekiem bija unikāla iespēja uzklausīt Līgatnes Pavāru mājas pieredzes stāstu no šefpavāra Ērika Dreibanta, kurš savā restorānā galvenokārt izmanto vietējo pārtikas ražotāju produktus un izejvielas. Viņš izcēla slow food koncepta nozīmi kā būtisku uzņēmuma darbības pamatvērtību, tādējādi stiprinot īso pārtikas piegādes ķēžu attīstību reģionā. Ēriks uzsvēra sadarbības un atvērtības nozīmi vietējās kopienas stiprināšanā, jo Pavāru māja ne tikai gatavo ēdienus no citu izaudzētās pārtikas, bet savā restorāna dārzā arī audzē savus garšaugus un sakņaugus, iekļaujot tos restorāna ēdienkartē. Dalībniekiem bija pārsteigums, cik daudzveidīgas vietējās garšas rada arī pats uzņēmums – tas piedāvā ne tikai maltītes restorānā, bet arī ražo un pārdod savas garšvielas, saldumus un, sadarbojoties ar netālu sidra darītavu, arī savus bezalkoholiskos dzērienus.
Dalībnieki uzsvēra, ka šāda veida pieredzes apmaiņas pasākumi ne tikai sniedz iespēju ieskatīties citu uzņēmumu darbībā, bet arī iedvesmo turpināt iesākto. Reizēm nogurums liek apšaubīt spēkus, taču, redzot, cik daudz kolēģu savstarpēji atbalsta viens otru un kopīgi iestājas par pārtikas nozares attīstību Vidzemē, rodas jauns stimuls nepadoties un virzīties uz priekšu.
Sīkākai informācijai: Anda Briede, projekta “Ceļā uz Zaļo reģionu” koordinatore, +371 26107764, e pasts andai.briedei@gmail.com
Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšpasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” projekts “Ceļā uz Zaļo reģionu” Nr. 23-00-A019.332-000007.